CUSUR Logo

Postup: Democrats Promise Much

Source: Поступ

Ukraine’s Quest For Mature Nation Statehood – Roundtable V
Ukraine’s Transition to a Stable Democratic Polity

Демократи багато обіцяють

Юрій Тишкун

Наміри щодо євроатлантичної інтеґрації України можна реалізувати лише за умови прозорих і демократичних виборів 2004 року. Про це заявив колишній посол Сполучених Штатів при ООН Річард Голбрук, якого вважають найбільш імовірним кандидатом на посаду державного секретаря США у разі перемоги на президентських виборах кандидата від Демократичної партії Джона Керрі. Про це Голбрук заявив на V щорічній українсько-американській конференції “Україна на шляху до зрілої національної державності”, що триває в Америці.

Як наголосив пан Голбрук, президентські вибори-2004 в Україні є другою за значимістю світовою політичною подією після цьогорічних президентських виборів у США. І саме їх проведення в демократичний спосіб дозволяє нашій державі вирішувати питання майбутнього напрямку розвитку.

Пан Голбрук зазначив, що саме демократичні вибори можуть створити ситуацію, за якої за кілька років Україна стане членом Північноатлантичного альянсу, незважаючи навіть на спротив Росії та інших країн.

Своєю чергою сенатор-республіканець Джон Маккейн, який був на конференції, закликав світове товариство сприяти вступу України до НАТО та ЄС у разі чесних і прозорих виборів. Він також припустив: якщо наші вибори будуть нечесними, то наші відносини із Заходом дуже постраждають.

Аби посприяти проведенню демократичних виборів в Україні, сенатор запропонував, щоб у разі повторення на президентських виборах порушень виборчого законодавства, які було зафіксовано під час виборів міського голови Мукачевого, на це гостро відреагував Вашинґтон. Водночас Маккейн визнав, що “США не можуть диктувати, як повинні проводитися вибори в тій чи іншій країні. Ми можемо лише закликати, сподіватися й указувати на наслідки, але ми не можемо диктувати”,-зазначив він.

Водночас сенатор сказав, що в нинішніх умовах Америка не може надати Україні достатньої підтримки для того, щоб українці самі могли вільно вибирати президента без тиску влади. Таку ситуацію він пояснив тим, що багато вашинґтонських політиків забуло про надзвичайну важливість України як для реґіону її розташування, так і для США і світу загалом. Цю тезу сенатор повторив двічі, чим викликав оплески присутніх на конференції,-зауважило радіо “Голос Америки”.

Наступною темою, яку учасники конференції розглядали в тісному зв’язку з президентськими виборами, була тема свободи слова в Україні. Щодо цього конгресмен-республіканець Крiс Смiт зауважив, що є тісний зв’язок між обранням президента та свободою слова в Україні. На його думку, це можна пояснити тим, що в теперішній передвиборній ситуації є лише один чіткій вибір: між чинним прем’єр-міністром Віктором Януковичем та лідером блоку “Наша Україна” Віктором Ющенком, і, схоже, цей вибір лякає людей, які сьогодні є при владі. Саме тому “складається враження, що правлячий режим вирішив у безпрецедентних масштабах втрутитися в процес висвітлення виборів, ймовірно, зі сподіванням, що таке втручання забезпечить йому перемогу на виборах”,-додав він.

Наприкінці американські учасники конференції наголосили, що США не підтримують жодного кандидата, оскільки вважають це внутрішньою справою України. Проте вони вважають потрібним проведення чесних та прозорих виборів в Україні.

У коментарі “Поступу” політолог Олександр Дергачов зазначив, що євроатлантична інтеґрація України дуже залежить від якості та конкретного результату виборів, але навіть перемога демократичних і прозахідно орієнтованих сил недостатня для того, щоб вступити до НАТО. Це усуне лише одну з перешкод на шляху до НАТО, викликану неготовністю альянсу прийняти державу, в якій є брак демократії, де нема прозорості в політиці та довіри до правлячої еліти і де еліта є непередбачуваною та діє за допомогою тіньових засобів.

Наступною перешкодою для вступу до НАТО є з’ясування перспектив інтеґрації до Євросоюзу, не визначивши яких, Україні нема чому поспішати до НАТО. Адже черговість вступу спочатку до ЄС, а потім уже до НАТО диктує розвиток України та геополітична ситуація.

Після цього Україна має здійснити внутрішні перетворення та переконати частину еліти та більшість населення в доцільності вступу. Важливо також розв’язати проблеми з Росією, яка, формально не маючи нічого проти нашого вступу до НАТО, реально цьому перешкоджає.

Якщо ж розглядати заяву пана Голдбрука як таку, то це лише одна з кількох десятків заяв американських чільників, зокрема найвищого офіційного рівня, щодо ситуації в Україні перед виборами. Ця заява є відображенням спільної позиції західного співтовариства-справді серйозна співпраця та інтеґрація можлива лише з демократичною Україною.